Dromen en realiteit, hoe zit dat?

Dromen zijn gedachten, beelden en gevoelens die zich in de geest voordoen tijdens bepaalde slaapfases. Vaak overkomt dit je en is het niet iets waar je controle over hebt. Het is tot de dag van vandaag niet bekend wat precies de reden is dat we dromen. Eeuwenlang zijn dromen wetenschappelijk onderzocht en zelfs op religieus en filosofisch gebied is er veel aandacht geweest voor dromen. Dromen en realiteit, hoe zit dat? In dit blogartikel vertellen wij je hier graag meer over.

Wat zijn dromen?

Dromen komen voor als we ons bevinden in de REM-slaap. Dit is de vierde fase van onze slaapcyclus. Gedurende deze fase van onze slaap zijn de hersenen bijna net zo actief als wanneer we wakker zijn. De spieren zijn gedurende deze fase wel geheel ontspannen. Tijdens een droom kunnen we beelden waarnemen en de geluiden die hierbij horen ook waarnemen. Dit kan soms levensecht echt lijken. Hierdoor kun je dromen en de realiteit soms met elkaar verwarren.

Dromen sturen is lastig

Als we dromen, dan is dat een spontane activiteit van onze hersenen. Het is erg moeilijk om dromen te sturen. De beelden die we zien tijdens het dromen worden namelijk spontaan door onze hersenen gemaakt tijdens het slapen. Dromen kunnen lang, maar ook erg kort zijn. De dromen die we zien, kunnen leuk zijn, maar ook vervelend of eng.

Waarom dromen wij?

Specialisten weten nog steeds niet waarom we precies dromen. De meningen hierover zijn erg verdeeld. Er zijn verschillende theorieën bekend over het dromen, enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Dromen vertellen ons meer over onze onbewuste verlangens
  • Onze hersenen ontspannen tijdens het slapen. Dromen zorgen ervoor dat de hersenen ook tijdens het slapen actief zijn zodat de hersenen overdag ook goed kunnen functioneren.
  • We maken overdag erg veel mee. Dromen zorgen voor herbelevingen zodat je hiervan kunt leren.

Dromen de volgende ochtend vergeten

Je hoort van veel mensen dat ze hun droom de volgende ochtend zijn vergeten. Ze worden dan vaak wakker met de droom duidelijk voor ogen en even later weten ze niet meer wat ze precies hebben gedroomd. Dit komt omdat tijdens het dromen niet alle hersenen actief zijn. Het korte termijngeheugen zou tijdens het dromen bijna niet werken. Dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor de gegevensopslag. Kun jij je een droom wel goed herinneren? Dan heeft deze droom erg veel indruk gemaakt. Misschien heb je wel over een baan zonder studie gedroomd.

In dit blogartikel heb je meer gelezen over dromen en de realiteit. Dromen doen we in de vierde fase van onze slaapcyclus. Deze dromen kunnen soms levensecht lijken waardoor je de realiteit en een droom met elkaar kunt verwarren. Het is erg lastig om invloed uit te oefenen op wat je droomt omdat de beelden tijdens onze slaap spontaan worden gemaakt door onze hersenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *